MEDIATAITOJA AIKUISILLE

Ura ja yrittäminen:
Miten löydän luotettavaa tietoa?

Materiaalit opettamiseen ja oppimiseen

Tämän sivun materiaaleissa yhdistyvät aikuisille suunnattu mediakasvatus, suomen kielen oppiminen ja työelämätietous. Materiaalit on tehty ensisijaisesti suomen kielen opettajille, hyödynnettäväksi joustavasti osana kotoutumiskoulutusta tai vapaan sivistystyön kielikurssilla. Materiaaleja voi käyttää kokonaisuudessaan tai osissa, ja niistä voi napata paloja omien opetusmateriaalien tueksi ja lisäksi. Sivun loppuun olemme lisänneet myös lyhyen tehtäväpaketin opiskelijoille, joka keskittyy yrittäjyystiedon hakemiseen ja saatavilla olevan tiedon kriittiseen arviointiin sekä luotettavien lähteiden tunnistamiseen. Sitä on helppo hyödyntää joko yksilötehtävänä tai yhdessä keskustellen, kun oppitunnin aiheena on yrittäjyys.

  • Aikuiset maahanmuuttajat

    Materiaalien ensisijaisena kohderyhmänä ovat aikuiset, kotoutumiskoulutukseen osallistuvat maahanmuuttajat. Materiaaleja voi kuitenkin soveltaa myös vapaan sivistystyön kielikursseilla.

  • Ryhmäkoko n. 20 opiskelijaa

    Materiaali sisältää pienryhmätehtäviä ja runsaasti keskustelua. Tämän vuoksi materiaalit eivät sellaisenaan sovi yli 20 hengen ryhmille, mutta soveltaen niitä voi käyttää eri opetustilanteissa.

  • Taitotaso A2

    Materiaalien sujuva hyödyntäminen edellyttää, että opiskelijoiden kielitaito on A2-tasolla tai tätä parempi. Taitotasoarvion ovat tehneet kokeneet kieltenopettajat.

  • Maksimikesto 4h

    Materiaalipaketti on suunniteltu käytettäväksi yhtenä kotoutumiskoulutuksen opintopäivänä. Materiaalia voi kuitenkin hyödyntää myös osissa, jolloin tehtävien kesto on mahdollista mitoittaa yksittäisten oppituntien mukaan.

Oppimistavoitteet

○ Oppia ammatteihin ja työelämään liittyvää sanastoa sekä oppia sanoittamaan omia urasuunnitelmia suomeksi.

○ Kehittää kykyä vuorovaikutukseen vieraalla kielellä.

○ Kehittää digitaalisia taitoja.

○ Kehittää tiedonhakutaitoja sekä kykyä kriittisesti arvioida ja tulkita erilaisia mediasisältöjä.

Opetusmateriaalin sisällön voit selata läpi katsomalla tämän alle kaksiminuuttisen videon. Opetusmateriaalin voit ladata PowerPoint-tiedostona, jolloin sitä on helppo muokata juuri omalle opetusryhmälle ja tilanteeseen sopivaksi.

Lyhyt tehtäväpaketti opiskelijoille

Voit tehdä tehtävät itsenäisesti tai yhdessä opiskelukavereiden kanssa pienryhmässä.

  1. Katsele video

Videolla Sara pohtii oman yrityksen perustamista ja etsii tietoa verkosta. Sosiaalisessa mediassa eli somessa hän saakin paljon neuvoja, jotka ovat kuitenkin keskenään ristiriitaisia. Katsele video rauhassa läpi. Voit myös pysäyttää videon ja kelata sitä eteen tai taaksepäin, jos kuulet uusia sanoja tai haluat tarkistaa jonkin kohdan.

2. Kirjoita kysymyksiin vastaukset suomeksi

  • Mitä Sara haluaa videolla tehdä?

  • Mistä Sara etsii tietoa?

  • Millaisia vaikeuksia Sara kohtaa etsiessään tietoa?

  • Mitkä Saralle annetuista neuvoista ovat mielestäsi totta ja mitkä eivät?

  • Jos olet ollut Saran kanssa samanlaisessa tilanteessa, kerro siitä. Mitä tapahtui ja missä? Miten ratkaisit tilanteen?

Kun olet valmis, voit keskustella kaverin kanssa vastauksistasi!

3. Testaa osasitko vastata oikein?

4. Hyödynnä vinkit

  • Monet yritysneuvontaa tarjoavat tahot ovat aktiivisia myös sosiaalisessa mediassa. Uusyrityskeskus on hyvä paikka aloittaa, ja Startup Refugees tarjoaa erityisesti maahanmuuttajille räätälöityä yrityskoulutusta. Seuraa myös paikallisen TE-toimiston kanavia.

  • Valtakunnallisesti tietoa ja hyviä vinkkejä saa Suomen Yrittäjiltä, ja sivustolta löydät myös oman paikallisen yrittäjät-yhdistyksesi. Seurantaan voi myös ottaa esimerkiksi Xamk Xentren, joka on yrittäjyyden tutkimus- ja koulutusyksikkö.

  • Lisäksi monet yksittäiset yrittäjät ovat aktiivisia sosiaalisessa mediassa, ja esimerkiksi Facebookissa on monia yrittäjäryhmiä, kuten “yrittäjät”, “naisyrittäjät”, ja “yrittäjät sparrailee”, joiden jäseneksi voit liittyä. Seuraamalla keskustelua opit paljon siitä, mikä yrittäjiä puhuttaa ja keitä kannattaa seurata.

  • Kun kysyt neuvoja ja kokemuksia, muista, että kyseessä ovat nimenomaan kokemukset ja mielipiteet, jotka voivat tarjota tärkeää vertaistukea omiin pohdintoihin. Faktat kannattaa kuitenkin AINA tarkistaa luotettavista lähteistä!

Materiaalin ovat tuottaneet Osuuskunta 3E ja Guiti News Euroopan unionin rahoittaman Erasmus+-ohjelman ja Stiftelsen 7:nde Mars Fonden tuella. Euroopan unioni tai Euroopan koulutuksen ja kulttuurin toimeenpanovirasto (EACEA) ei vastaa materiaalien sisällöstä